Witamina B6

Inaczej pirydoksyna wchodzi w skład wielu enzymów, które uczestniczą w przemianach tłuszczów, węglowodanów i białek. Uczestniczy również w metabolizmie przekaźników nerwowych. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwiotwórczego a także odpornościowego.
Źródłami witaminy B6 są m. in. produkty zbożowe, wędliny, ziemniaki, mięso.

Niedobory występują bardzo rzadko a przyczynami deficytu tej witaminy są m.in. nadużywanie alkoholu, niektóre leki, wrodzone wady metaboliczne, ciąża. Niedobór witaminy B6 powoduje szybsze starzenie się neuronów co skutkuje m.in. depresją, bezsennością, drgawkami, porażeniem nerwów. Oprócz objawów ze strony układu nerwowego mogą wystąpić: zmiany skórne, nudności, nadmierna potliwość, stłuszczenie wątroby, zmiany miażdżycowe, częste infekcje, niedokrwistość.
Skutki nadmiaru tej witaminy spożywanej z dietą nie są obserwowane.

„Dietoterapia”, D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, PZWL, 2014 Warszawa