Owady w diecie

Entomofagia (spożywanie owadów) ma miejsce w ponad 100 państwach m.in. Japonii, Chinach, Tajlandii oraz Meksyku. Gatunków owadów są miliony jednak ok. 2 tys. jest jadalnych. Najczęściej spożywane są mrówki, pająki, larwy pszczół, gąsienice, termity oraz szarańcze, które poddaje się obróbkom takim jak pieczenie, smażenie, gotowanie, suszenie lub spożywa się je na surowo.

Wartości odżywcze owadów:
Wartość kaloryczna jest zróżnicowana i wynosi średnio 410-510 kcal/100g.

Owady są bogatym źródłem białka pełnowartościowego (15-81% suchej masy) o strawności od 77 do 98%. Tłuszcze stanowią 10-50% suchej masy i są to głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, których skład można modyfikować przez odpowiednią dietę owadów hodowanych. Owady to także węglowodany (6,7-16% suchej masy), których znaczną część stanowi chityna, która wpływa na poprawę gojenia się ran, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi a także łagodzi stany alergiczne. Chityna stanowi zwierzęcy odpowiednik roślinnego błonnika, który może wpływać na perystaltykę jelit. Ponadto owady to źródło żelaza, cynku, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, witamin z grupy B.

Bombą witaminową są larwy ćmy jedwabnika.
Spożycie 100g larw to 100% pokrycie zapotrzebowania na miedź, cynk, żelazo, wit. B1 i B2.

Najpopularniejsze gatunki jadalne:

  • Motyle – najczęściej spożywane są larwy zwykle suszone na słońcu lub konserwowane.
  • Termity – królowa termitów to luksusowa i najsmaczniejsza przekąska. Są podawane suszone lub smażone.
  • Pszczoły i osy – spożywane są głównie larwy i poczwarki, osobniki dorosłe nie są smaczne a poza tym zawierają dużą ilość chityny.
  • Świerszcze, szarańcze – po usunięciu skrzydeł i odnóży są pieczone lub podsmażane.

Potrawy z owadów:
escamoles – mrówki smażone na maśle z czosnkiem, cebulą i innymi warzywami,
ahuahutle „meksykański kawior” – jaja pluskwiaków pieczone na tłuszczu,
zaza-mushi – gotowana mieszanka jętek, chruścików, ważek, pluskwiaków z dodatkiem sosu sojowego i ryżu,
czerwie pszczół z olejem kokosowym, chilli, czosnkiem, cytryną, warzywami oraz fermentowaną rybą,
„kolumbijski popcorn” – mrówki pieczone lub smażone, często spożywane w kinie.

Czy spożywanie owadów jest bezpieczne?
Owady mogą zawierać bakterie, wirusy bądź grzyby. Stwierdzono także, że owady mogą kumulować metale ciężkie a ich białko może wywoływać alergie. Wszystkiemu da się zapobiec stosując odpowiednią obróbkę termiczną oraz wybierając gatunki nietoksyczne.

„Owady w diecie człowieka – niekonwencjonalne źródło pełnowartościowego białka”, E. Zielińska, M. Karaś, A. Jakubczyk