Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze, które przyczyniają się do zachowania zdrowia
oraz odpowiedniego wzrostu dziecka.
Zalety pokarmu matczynego
- Jałowość – nie zawiera bakterii chorobotwórczych.
- Jest ogrzany do temperatury ciała.
- Świeży, czysty i przygotowany do spożycia.
- Zawiera najlepiej przyswajalne, łatwostrawne białko.
- Zawiera sporo enzymów ułatwiających trawienie tłuszczu oraz skrobi.
- Zawiera łatwostrawny tłuszcz.
- Niemowlęta karmione mlekiem matki otrzymują pełną zawartość witamin w tym wyrównaną zawartość witaminy A.
- Nie należy odstawiać niemowlęcia od piersi w lecie. Jest to pora roku, w której niemowlęta najczęściej zapadają na choroby przewodu pokarmowego i wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe.
- U niemowląt karmionych mlekiem matki istnieje w przewodzie pokarmowym specyficzna mikrobiota jelitowa, która hamuje rozwój bakterii gnilnych oraz tych bakterii, które mogą wywołać biegunkę.
Przeciwwskazania do karmienia piersią to m.in.:
Niewyrównane wady serca, ciężkie choroby nerek, a także ciężkie stany chorobowe matki jak cukrzyca, niedokrwistość i czynnie postępująca gruźlica.
W przypadkach niewystarczającej ilości pokarmu matki można zastosować karmienie mieszane,
które jest bardziej korzystne niż karmienie sztuczne.