Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym?

Kilka wskazówek aby uniknąć przykrych objawów zatrucia:

  1. Jeśli zapach lub kolor produktu wzbudza naszą wątpliwość, nie należy próbować takiej żywności – najlepiej od razu się jej pozbyć.
  2. Mięso należy poddawać prawidłowej obróbce termicznej aby uchronić przed E. Coli.
  3. Wszystko co rozlało się na blat należy dokładnie umyć i wytrzeć do sucha najlepiej ręcznikami papierowymi.
  4. Potrawy należy podawać od razu po zakończonej obróbce kulinarnej lub też przechowywać w lodówce do czasu podania. Gorące potrawy mogą być przechowywane w lodówce pod warunkiem, że nie podniosą temperatury w niej o 7 stopni.
  5. Resztki z posiłku należy również przetrzymywać w lodówce. Żeby szybciej wystygło, należy używać płytkich pojemników.
  6. Gorące produkty należy utrzymywać w temp > 60 stopni natomiast zimne w temp < 4 stopni.
  7. Żywność może stwarzać zagrożenie jeśli przez ponad 2-3 godziny będzie przetrzymywana w temperaturze 15-52 stopni (w tym przedziale następuje gwałtowny rozwój bakterii). Liczy się czas od przygotowania produktu do obróbki.
  8. Należy dbać o odpowiednią higienę w kuchni – dokładnie myć talerze, garnki, sztućce, deski do krojenia.
  9. Pamiętajmy także aby dbać o czystość sprzętu kuchennego jak miksery, malaksery, blendery, maszynki do mięsa, tostery i inne, na których przeważnie zostają resztki produktu.

 „Podstawy żywienia i dietoterapia”, Nancy J. Peckenpaugh, wyd. edra URBAN&PARTNER, Wrocław 2015.