Jest to przerost drożdżaków Candida nad innymi drobnoustrojami w jelicie grubym, które rywalizują o cukry proste (glukoza, fruktoza). Cukry proste są wchłaniane głównie w jelicie cienkim, tak więc ich ilość w jelicie grubym jest nieznaczna i nie powoduje drożdżycy, jednak czasami jest sytuacja bardziej skomplikowana, w której cukry proste przenikają do jelita grubego w większej ilości.
Przyczyny drożdżycy:
- spożywanie zbyt dużej ilości cukrów w diecie,
- połykanie bez dokładnego pogryzienia,
- przyjmowanie antybiotyków, chemio i radioterapia,
- przyjmowanie preparatów hormonalnych,
- choroby przewodu pokarmowego
Objawy drożdżycy:
- wzdęcia, gazy,
- przelewanie, bulgotanie w brzuchu,
- bóle brzucha nieokreślone w lewym i prawym dole biodrowym,
- charakterystyczny stolec: twardy późnij rozluźniony
- nieokreślone parcie na stolec po wypróżnieniu
Leczenie drożdżycy:
Najważniejsze aby odzyskać prawidłową florę jelitową a więc postarajmy się:
- Dokładnie gryźć pokarm.
- Nie popijać pokarmu w celu połknięcia (jeśli to możliwe).
- Wyeliminować cukier, słodycze i produkty oczyszczone z diety.
- W miarę możliwości nie stosować antybiotyków.
- Zwiększyć ilość błonnika.
- Zastosować probiotyki.
„Nie daj się zjeść grzybom Candida”, A. Janus, Wyd. APS, 2011 Warszawa