Czym jest drożdżyca jelita grubego?

Jest to przerost drożdżaków Candida nad innymi drobnoustrojami w jelicie grubym, które rywalizują o cukry proste (glukoza, fruktoza). Cukry proste są wchłaniane głównie w jelicie cienkim, tak więc ich ilość w jelicie grubym jest nieznaczna i nie powoduje drożdżycy, jednak czasami jest sytuacja bardziej skomplikowana, w której cukry proste przenikają do jelita grubego w większej ilości.

Przyczyny drożdżycy:

  • spożywanie zbyt dużej ilości cukrów w diecie,
  • połykanie bez dokładnego pogryzienia,
  • przyjmowanie antybiotyków, chemio i radioterapia,
  • przyjmowanie preparatów hormonalnych,
  • choroby przewodu pokarmowego

Objawy drożdżycy:

  • wzdęcia, gazy,
  • przelewanie, bulgotanie w brzuchu,
  • bóle brzucha nieokreślone w lewym i prawym dole biodrowym,
  • charakterystyczny stolec: twardy późnij rozluźniony
  • nieokreślone parcie na stolec po wypróżnieniu

Leczenie drożdżycy:
Najważniejsze aby odzyskać prawidłową florę jelitową a więc postarajmy się:

  1. Dokładnie gryźć pokarm.
  2. Nie popijać pokarmu w celu połknięcia (jeśli to możliwe).
  3. Wyeliminować cukier, słodycze i produkty oczyszczone z diety.
  4. W miarę możliwości nie stosować antybiotyków.
  5. Zwiększyć ilość błonnika.
  6. Zastosować probiotyki.

„Nie daj się zjeść grzybom Candida”, A. Janus, Wyd. APS, 2011 Warszawa