Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Czosnek :)

Czosnek :)

Czosnek to roślina charakteryzująca się bogactwem substancji bioaktywnych, które powodują różnorodne działania farmakologiczne. Substancje czynne zawarte w czosnku zwalczają Helicobacter Pylori a tym samym obniżają ryzyko występowania owrzodzeń i raka żołądka. Czosnek niszczy również Mycobacterium, powodujące gruźlicę.

Wykazano także ujemną korelację między spożyciem czosnku a występowaniem raka jelita grubego i innych nowotworów.

Allicyna obecna w czosnku ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze a także zmniejsza krzepnięcie krwi.

Przeciwmiażdżycowe działanie tej rośliny polega na hamowaniu reduktazy HMG-CoA oraz syntezy kwasów tłuszczowych – tak więc zapobiega on wielu chorobom sercowo-naczyniowym.

Wielkość dziennej dawki czosnku nie jest określona jednak jeden z badaczy uważa, że powinno być to 4g czosnku świeżego dziennie czyli ok. 2-3 ząbki – problemem może być tylko „zapach” z ust po jego spożyciu 🙂

„Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne”, M. Kwiecień, A. Winiarska-Mieczan, Probl. Hig. Epidemiol. 2011, 92 (4): 810-812

Podziel się: