Ze względu na swoje właściwości aloes wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. To z niego powstają m.in. mydła, kremy, balsamy, emulsje, maseczki, preparaty leczące trądzik, szampony przeciwłupieżowe i przeciw wypadaniu włosów, soki, herbaty, jogurty.
Aloes zawiera wiele substancji biologicznie czynnych:
– polisacharydy (wpływające na układ odpornościowy),
– glikoproteiny (m.in. właściwości przeciwalergiczne),
– polipeptydy,
– antrazwiązki (właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze), – witaminy z grupy B,
– witaminę C,
– kwas foliowy,
– magnez,
– żelazo,
– wapń,
– kwas salizylowy (działanie przeciwbólowe),
– saponiny (właściwości odkażające).
Międzynarodowa Rada Naukowa ds. Aloesu przyznaje certyfikaty produktom, spełniającym wymagania.
„Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety”, A. Kukułowicz, I. Steinka, Probl. Hig. Epidemiol. 2010, 91 (4): 632-636