Aloes

Ze względu na swoje właściwości aloes wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. To z niego powstają m.in. mydła, kremy, balsamy, emulsje, maseczki, preparaty leczące trądzik, szampony przeciwłupieżowe i przeciw wypadaniu włosów, soki, herbaty, jogurty.

Aloes zawiera wiele substancji biologicznie czynnych:
polisacharydy (wpływające na układ odpornościowy),
glikoproteiny (m.in. właściwości przeciwalergiczne),
polipeptydy,
antrazwiązki (właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze), – witaminy z grupy B,
witaminę C,
kwas foliowy,
magnez,
żelazo,
wapń,
kwas salizylowy (działanie przeciwbólowe),
saponiny (właściwości odkażające).

Międzynarodowa Rada Naukowa ds. Aloesu przyznaje certyfikaty produktom, spełniającym wymagania.

„Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety”, A. Kukułowicz, I. Steinka, Probl. Hig. Epidemiol. 2010, 91 (4): 632-636