Wanilia

Wanilia obok szafranu i kardamonu to najdroższa przyprawa. Aztecy stosowali wanilię jako środek płatniczy.
Owocem wanilii jest torebka w kształcie wydłużonego strąka o ciemnobrunatnej barwie, pofałdowanym kształcie i prawie czarnym miąższu wielkości ziarenek piasku.

Świeże owoce wanilii są bezwonne – intensywny zapach powstaje dopiero po odpowiedniej fermentacji i suszeniu.

Wanilia stosowana jest szczególnie do deserów. Dodawana jest do potraw z białego sera, ryżu, mleka i owoców a także do produkcji czekolady, tortów, lodów, ciast, napojów oraz tytoniu. Można dodać ją do kawy oraz herbaty jako środek aromatyzujący.

Wanilia jest przyprawą łagodną dlatego jest wskazana podczas chorób przewodu pokarmowego, wątroby i trzustki.

W przemyśle spożywczym stosuje się wanilinę (do produkcji cukru wanilinowego) – jest to tani produkt, który z wanilią nie ma nic wspólnego!!!
Wystarczy zamknąć wykorzystane laski wanilii z mielonym cukrem w szczelnym pojemniku a po kilku dniach uzyskamy prawdziwy cukier waniliowy.

Z wanilii można przygotować wywary poprawiające nastrój i działające łagodząco w stanach depresyjnych.

„Wanilia”, www.encyklopediaprzypraw.pl