Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH również ważna jest odpowiednia dieta!

W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH również ważna jest odpowiednia dieta!

Nowotwór jest to nieprawidłowy rozrost tkanki. Nieprawidłowe komórki nowotworowe z czasem, mogą dawać przerzuty (poprzez ich przenoszenie się przez naczynia krwionośne i limfatyczne). Są różne metody leczenia: radioterapia, chemioterapia, hormonoterapia oraz zabiegi chirurgiczne. 

Przyczynami powstawania nowotworów mogą być: czynniki genetyczne, promieniowanie, metale ciężkie, dymy fabryczne, alkohol, papierosy, stres ale także nieprawidłowa dieta bogata w cukry proste, nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol, sól, konserwanty itd.
Wszystko to prowadzi do tworzenia się większej ilości wolnych rodników, z którymi nasz organizm nie potrafi sobie poradzić.

• Tłuszcz (zwłaszcza kwasy tłuszczowe nasycone) oraz cholesterol są czynnikiem zachorowania na nowotwory: jelita grubego, sutka, macicy, prostaty, żołądka.
• Alkohol jest czynnikiem zachorowania na nowotwory: wątroby, gardła, przełyku, trzustki, języka.
• Nitrozwiązki (azotany, azotyny, nitrozoaminy – mięso wędzone, peklowane, woda pitna) inicjują chorobę nowotworową żołądka.
• Aflatoksyny (produkowane przez pleśń – mogą znajdować się w orzeszkach arachidowych, ziarnach zbóż, ziarnach kukurydzy, przechowywanych w wilgotnych i ciepłych pomieszczeniach) są czynnikiem ryzyka nowotworów wątroby.
• WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) – zawarte w produktach grillowanych.
• Zbyt mała ilość błonnika powoduje, że związki rakotwórcze mają dłuższy kontakt z błoną śluzową jelita, zwiększając ryzyko powstania nowotworu jelita grubego.
• Duże spożycie soli, małe spożycie witaminy C oraz infekcja H. Pylori inicjują powstawanie nowotworów żołądka.

Zalecenia żywieniowe?
Prawidłowo odżywiony organizm jest gwarancją lepszego rokowania podczas choroby nowotworowej. Nie ma jednak ogólnych zasad żywienia w chorobie nowotworowej – konkretny sposób żywienia zależy od tego z jakim nowotworem mamy do czynienia.
Dieta powinna być wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa. Do produkcji potraw należy dobierać produkty świeże i jak najwyższej jakości.

Zalecana jest dieta lekkostrawna, w szczególności podczas zabiegów chirurgicznych czy też chemio-, radioterapii. W przypadku wyniszczenia organizmu posiłki powinny zawierać większą ilość białka pełnowartościowego. Podczas chorób nowotworowych ważne jest aby kierować się upodobaniami pacjenta – podczas choroby i leczenia często jest zmiana w odczuwaniu smaku i zapachu, dodatkowo współistnieją wymioty, nudności oraz wstręt do niektórych produktów. Należy unikać warzyw strączkowych, kapustnych oraz innych produktów, które mogą powodować kłopoty ze strony przewodu pokarmowego.

Zalecane metody obróbki termicznej to: gotowanie na parze, w wodzie, pieczenie w rękawie/folii.

Profilaktyka chorób nowotworowych?
Najważniejsza jest dobrze zbilansowana dieta pod względem wszystkich składników odżywczych. Dieta powinna zawierać błonnik, przeciwutleniacze, flawonoidy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Produkty, które chronią nas przed nowotworami to głównie warzywa i owoce, bogate w witaminy i antyoksydanty, blokując działanie najgroźniejszych karcynogenów a więc nitrozoamin i aflatoksyn. Nie zapominajmy o aktywności fizycznej!

Podziel się: