Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Uchyłki jelita grubego!

Uchyłki jelita grubego!

Przepraszam, że Was zaniedbuję, jednak dużo zmian pojawiło się w moim życiu także proszę o zrozumienie 🙂 Postaram się jednak częściej pisać dla Was!
 
Dziś uchyłki jelita grubego – dlaczego nie można ich lekceważyć?
 
Uchyłki zaliczane są do chorób cywilizacyjnych, dzielą się na:
Nabyte: są to drobne przepukliny błony śluzowej przez błonę mięśniową okrężnicy,
Wrodzone: to uwypuklenia ściany jelita przypominające kieszonki (rzadko występują)
 
Jak powstają?
Zbyt niska zawartość błonnika w diecie powoduje nadmierne skurcze okrężnicy. To doprowadza do przerostu mięśniówki i wzrostu ciśnienia wewnątrz jelita. Na skutek tego następuje „wypchnięcie” błony śluzowej jelita na zewnątrz.
 
Choroba uchyłkowa okrężnicy występuję najczęściej a objawy to: ból w lewym podbrzuszu, zmiana rytmu wypróżnień, wzdęcia.
 
Co jest ważne z punktu widzenia dietetyka?
Oczywiście zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego pod postacią pełnoziarnistego pieczywa, ciemnego ryżu czy też ciemnego makaronu, owoców oraz warzyw.
 
Podczas niewłaściwego leczenia może dojść do tworzenia się mikroperforacji oraz zapalenia otrzewnej. Wówczas występuje gorączka, leukocytoza a także można wyczuć w badaniu dotykowym guza w lewej części podbrzusza. Z poważniejszych powikłań to m.in. wystąpienie perforacji co wiąże się z leczeniem chirurgicznym.
Podziel się: