Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Teff :)

Teff :)

Czym jest teff?
 
Inaczej miłka abisyńska – zboże bezglutenowe pochodzące z Afryki.
W Etiopii z mąki teff piecze się tradycyjny chleb w postaci dużych naleśników. Poza Etiopią uprawiany jest jeszcze w innych rejonach Afryki ale także w Australii, Kanadzie i USA.
 
Ziarna teff są białe, czerwone lub brązowe i mają lekko orzechowy smak. Zboże zawiera niezbędne aminokwasy, żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B i antyoksydanty. Stanowią również źródło cennego błonnika pokarmowego przez co mają niski indeks glikemiczny.
 
Zaletą ziaren jak i mąki teff jest ich dłuższa trwałość podczas przechowywania w porównaniu z innymi zbożami.
 
Nie spotkałam się jeszcze z tym produktem w Polsce – może ktoś z Was wie, gdzie można kupić teff?
 
„Dieta bezglutenowa – co wybrać”, prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wyd. II, PZWL, Warszawa 2015
Podziel się: