Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Słodycze – badania!

Słodycze – badania!

Słodycze przyczyniają się do wytwarzania serotoniny w mózgu a co za tym idzie? Poprawa nastroju 🙂 Jednak z drugiej strony może pojawić się następnie poczucie winy – chyba wszyscy to znamy z autopsji…

Preferencje do słodkiego smaku są wrodzone a słodycze kojarzone są od dzieciństwa z nagrodami za dobre zachowanie.
 
Celem badania było określenie w jakim stopniu spotkania towarzyskie, oglądanie tv sprzyjają spożywaniu słodkości.
Badanie obejmowało 1000 konsumentów z Polski, >18 r.ż.
 
Wyniki?
1. Badani często spożywają słodycze podczas spotkań towarzyskich (częściej kobiety) oraz podczas oglądania telewizji (częściej mężczyźni).
2. „Pochłaniacze” słodkości to głównie osoby młode <34 lat.
3. Wśród „telewidzów” dominowali mężczyźni.
4. Pojawili się również „abstynenci” również mający <34 lat.
5. Charakterystyczne jest, że osoby spożywające słodycze podczas spotkań towarzyskich na co dzień nie spożywają większości słodkich asortymentów.
 
Więcej na ten temat w artykule:
„Konsumpcja słodyczy i jej społeczno-kulturowe uwarunkowania”, M. Jeznach, M. Jeżewska-Zychowicz, M. Kosicka-Gębska, Probl. Hig. Epidemiol. 2011, 92 (4), 806-809
Podziel się: