Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Ryba po prowansalsku :)

Ryba po prowansalsku :)

Potrzebujemy:

Ryba (dorsz, mintaj, sola/ co kto lubi), oliwa z oliwek, sok z cytryny, natka pietruszki, cebula, czosnek, pomidor, papryka czerwona, kapary (opcjonalnie), chilli, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie.

Wykonanie:
Rybę doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą z oliwek. Rybę skropić sokiem z cytryny i obłożyć natką pietruszki. Osobno przygotowujemy sos. Cebule z czosnkiem posiekać, pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Na oliwie zeszklić czosnek z cebulą, dodać paprykę i pomidora oraz przyprawić chilli, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi, tymiankiem. Można dodać jeden liść laurowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy rybę i pieczemy ok 30 min.
Można podawać z ryżem/kaszą/ziemniakami.

Smacznego:)

Podziel się: