Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Produkty bezglutenowe – ostatnio modne.

Produkty bezglutenowe – ostatnio modne.

Ale pytanie jaka jest ich wartość odżywcza? Wiemy, że produkty te nie posiadają glutenu tak więc osoby chorujące na celiakie mogą bez obaw je spożywać.

Pamiętajmy, że dieta restrykcyjna pozbawiona glutenu może sprzyjać niedoborom pokarmowym, zmniejszeniu spożycia błonnika oraz zwiększonemu spożyciu tłuszczu.

Osoby chore na celiakie (zwłaszcza młodzież i dzieci) spożywają zbyt dużo cukrów prostych przy niskim spożyciu wapnia, żelaza, cynku i innych składników mineralnych.

Produkty bezglutenowe są zbliżone do produktów tradycyjnych jedynie pod względem wartości energetycznej.

Biorąc pod uwagę białko – typowa mąka bezglutenowa zawiera 0,5g białka na 100 g mąki, zaś mąka kukurydziana to 5g białka/100g a mąka sojowa zawiera aż 45g białka w 100g.

Zawartość węglowodanów w produktach bezglutenowych oraz tradycyjnych jest podobna, jedyna różnica polega na tym, że produkty bezglutenowe zawierają o wiele mniej błonnika pokarmowego, który jest ważny dla perystaltyki jelit, usuwania toksyn oraz cholesterolu. Bogatsze w błonnik są płatki i otręby kukurydziane, przetwory z prosa i gryki niż typowe produkty bezglutenowe.

Wśród produktów bezglutenowych najwięcej witamin i składników mineralnych zawiera mąka gryczana. Podobną zawartością charakteryzuje się kasza jaglana uzyskiwana z prosa.

Wartość odżywczą produktów bezglutenowych można zwiększyć dodając surowce białkowe (np. odtłuszczone mleko w proszku), nasiona dyni, słonecznika, orzechy, owoce, warzywa chude mięso, oleje roślinne, ryby. Ważne aby posiłki w diecie bezglutenowej były urozmaicone.

„Dietoterapia”, D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, PZWL, Warszawa 2014

Podziel się: