Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Porosty w diecie?

Porosty w diecie?

Porosty to połączenie cudzożywnego grzyba i samożywnego glonu. Porosty od dawna były wykorzystywane przez człowieka w celu produkcji perfum, barwników, włókien. Stosowano z nich również nalewki o działaniu wykrztuśnym i zasypki przeciw owrzodzeniom skóry. Porosty były także składnikami mieszanek do leczenia malarii, wścieklizny, gruźlicy, krwotoków i wielu innych chorób.
 
Przykładem jest PŁUCNICA ISLANDZKA – stosowana w schorzeniach górnych dróg oddechowych jako środek przeciwkaszlowy i łagodzący stany zapalne gardła oraz problemach trawiennych. Porost ten zawiera witaminę A, jod, śluz, oraz kwasy, które nazywane są „miękkimi” antybiotykami, ze względu na działanie bakteriostatyczne. Płucnica wykorzystywana jest w leczeniu choroby wrzodowej, chorób skóry a także w chorobie lokomocyjnej (działa przeciwwymiotnie). Wchodząc w skład past do zębów, hamuje również działanie bakterii próchnicotwórczych.
 
BRODACZKA WŁAŚCIWA to kolejny porost budzący zainteresowanie wśród naukowców. Brodaczka jest źródłem substancji wykazujących działanie przeciwzapalne, antybiotyczne, obniżające temperaturę. Wskazaniem do zastosowania mogą być schorzenia błony śluzowej jamy ustnej, stany zapalne dziąseł.
 
„Porosty i ich właściwości lecznicze”, A. Matwiejuk, Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych, 2008, tom 57, nr 1-2 (278-279), 85-91
Podziel się: