Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Patisony :)

Patisony :)

Wracam z urlopu i na powitanie trochę o patisonach!

Są odmianą dyni, która razem z ogórkiem, arbuzem i melonem tworzy grupę warzyw dyniowatych.

Patisony mają oryginalny kształt owoców. Mogą być ciemnozielone, czarne, jasnozielone, kremowe, w kształcie dzwonów oraz dysków.

Patisony są bogate w potas, żelazo, wapń, magnez, witaminę C a co ważne nie kumulują metali ciężkich.

Są to owoce lekkostrawne, które regulują pracę układu pokarmowego.

Są także owocami niskokalorycznymi tak więc znajdują zastosowanie w terapii otyłości, cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych.

„Ocena jakości owoców trzech krajowych odmian patisona”, M. Grzeszczuk, J. Falkowski, B. Jakubowska, Hortorum Cultus 2(1), 2003, 117-123

Podziel się: