Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Orzechy koli

Orzechy koli

Orzechy koli zawierają dużo kofeiny, choliny, potasu, polifenoli oraz teobrominy.
 
Mają działanie głównie pobudzające. Zalecane są podczas problemów z koncentracją, zmęczenia, roztargnienia.
 
Ze względu na ich znaczną ilość kofeiny często są stosowane do produkcji napojów energetycznych czy pobudzających. Jako produkt zmniejszający łaknienie jest również składnikiem środków dietetycznych wspomagających odchudzanie.
 
Działanie niepożądanie związane ze zbyt dużą ilością spożycia orzechów koli lub produktów ich zawierających są m.in.: rozdrażnienie, nerwowość, biegunki, bezsenność, arytmię, bóle głowy a także skurcze mięśni.
 
„Zdrowie w zgodzie z naturą”, dr nauk medycznych A. Pawłowski, mgr inż. technologii żywności i żywienia D. Szeląg, Warszawa 2016
Podziel się: