Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Morele – pychota!

Morele – pychota!

Morela to bardzo smaczny owoc o niskiej wartości kalorycznej (48 kcal/100 g), który może być stosowany przez osoby będące na diecie redukcyjnej.

Polecane są ze względu na małą ilość sodu oraz wysoki poziom potasu!

Suszone morele są źródłem białek, błonnika oraz żelaza – jednakże mają więcej kalorii.

Najważniejszym składnikiem występującym w świeżych i suszonych morelach jest beta karoten, który pozwala zachować dobry wzrok. Ponadto morele są zalecane w przypadku podrażnienia, swędzenia, suchości spojówek oraz jako prewencja kurzej ślepoty.

Morele zwiększają odporność na infekcje, zalecane są w zapaleniach gardła i zatok.

Wykazano także ich wpływ na układ nerwowy. Zalecane są w przypadku astmy, depresji oraz nerwicy a niejadkom pobudzą apetyt.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014

Podziel się: