Miód manuka

Coraz bardziej popularna jest apiterapia a więc wykorzystywanie miodu i produktów pszczelich w leczeniu wielu chorób.

Nowozelandzki miód manuka wytwarzany jest z nektaru drzewa herbacianego. Ten miód ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne a także korzystnie wpływa na układ oddechowy, pokarmowy i skórę.
Wykorzystywany jest w leczeniu ran, owrzodzeń, zapalenia śluzówki jamy ustnej oraz bakteryjnych zakażeniach przewodu pokarmowego.

Miód manuka jak i inne miody mają także działanie przeciwutleniające a więc są wymiataczami wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie organizmu, powstawanie nowotworów oraz chorób sercowo naczyniowych.

Głównym składnikiem leczniczym jest metyloglioksal (MGO) resztę stanowią, fenolokwasy, flawonoidy, polifenole węglowodany. Badania dowodzą, że skład chemiczny miodu manuka jest zbliżony do składu polskich miodów – wrzosowych, gryczanych i spadziowych.

„Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka”, A. Wilczyńska, Probl. Hig. Epidemiol. 2013, 94(4): 873-875