Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Mieszanki przypraw jako źródło soli!

Mieszanki przypraw jako źródło soli!

Idąc na skróty często używamy gotowych mieszanek przyprawowych – czy warto?
 
Wyróżnia się dwie grupy tych mieszanek:
1. Złożone z ziół np. zioła prowansalskie.
2. Złożone z ziół z dodatkiem substancji wzmacniających smak (glutaminian, kwas inozynowy, inozyniany, hydrolizaty drożdżowe…)
 
Spośród wszystkich substancji wchodzących w skład mieszanek skupiono się na soli kuchennej, która pełni rolę konserwantu i ułatwia wymieszanie składników. Jak wiemy sól nie jest jednak wskazana ponieważ stanowi ryzyko nadciśnienia. Ponadto zatrzymuje wodę w organizmie i może być przyczyną powstawania obrzęków.
 
Badania:
Zbadano 8 mieszanek przyprawowych. Wszystkie pomiary zostały wykonane 3-krotnie i obliczono średnią arytmetyczną.
 
Wyniki:
1. Na wszystkich mieszankach znajdowały się informacje odnośnie nazwy produktu, składu sposobie przygotowania, daty minimalnej trwałości, masy netto i warunków przechowywania.
 
2. We wszystkich mieszankach ujęta została informacja o zwartości soli jednak w żadnej nie została umieszczona informacja dotycząca zawartości soli/sodu.
 
3. Jedynie w 2 mieszankach producenci deklarują % zawartość soli.
 
4. W 2 próbkach zawartość soli wynosiła <30g/100g produktu, w 3 próbkach <40 g/100g, w 1 próbce <50g/100g, w kolejnych 2 próbkach zawartość soli przekroczyła 60g/100g.
 
5. W większości mieszanek ilość warzyw suszonych była na poziomie 15-15,5%, w niektórych 4,2%, 7,5% a w jednej próbce nie było tej informacji na opakowaniu.
 
6. Pojedyncze porcje przygotowane z dodatkiem pięciu mieszanek pokrywają od 20-30% dziennej zalecanej dawki soli na osobę. Potrawy z pozostałymi mieszankami wnoszą od 33-47% zalecanej ilości dziennej. Pamiętać należy, że zazwyczaj jemy więcej a także dosalamy dodatkowo tak więc w jednym posiłku wartość soli jest większa niż 5g.
 
7. Stwierdzono również zależność między kolorem mieszanki a ilością soli – im jaśniejsza mieszanka, tym większa zawartość soli.
 
„Mieszanki przyprawowe – ukryte źródło soli”, M. Śmiechowska, A. Kaczmarczyk, Probl. Hig. Epidemiol. 2014, 95 (1): 128-130
Podziel się: