Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Maliny dla chłopaka i dziewczyny :)

Maliny dla chłopaka i dziewczyny :)

Owoce od dawien dawna były wykorzystywane jako surowiec o działaniu przeciwgorączkowym, przeciwzapalnym, napotnym.

Są one źródłem fitamin (związków podobnych do witamin), o działaniu przeciwutleniającym. Inne antyutleniacze to m.in. witamina A, witamina C, polifenole, tokoferole, karotenoidy oraz selen.

W malinach występują dwie ważne grupy składników: flawonoidy oraz kwasy fenolowe (głównie kwas elagowy).
Dzięki tym wszystkim składnikom, maliny mają działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe. Ponadto polifenole przeciwdziałają wrzodom żołądka i dwunastnicy a także zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Maliny to także duża zawartość składników mineralnych co jest ważne w profilaktyce wielu chorób: potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, żelazo zapobiega anemii, cynk chroni naszą odporność a mangan reguluje metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów.

Ponadto maliny zawierają błonnik, korzystnie wpływający na pracę przewodu pokarmowego.

W owocach występuje 70 związków aromatycznych nadających przyjemny zapach. Głównym składnikiem jest kwas malinowy, który dodatkowo przyspiesza metabolizm oraz reguluje akumulację tkanki tłuszczowej.

„Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.)”, A. Baranowska, K. Radwańska, K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska, Probl. Hig. Epidemiol. 2015, 96(2): 406-409

Podziel się: