Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Majeranek :)

Majeranek :)

Znany również jako lebiodka majeran, kiełbaśnik, kołdunowe ziele czy majoran!

Majeranek jest dodawany głównie do potraw ciężkostrawnych jak zupa fasolowa czy grochówka. Stanowi także dodatek do baraniny, wieprzowiny a nawet pizzy.

Majeranek działa przeciwzapalnie, wiatropędnie oraz odgrywa ważną rolę w ułatwianiu trawienia. W połączeniu z innymi ziołami daje herbatkę wiatropędną jest również składnikiem maści do łagodzenia stanów zapalnych w nosie oraz kropli do płukania jamy ustnej.

Olejek majerankowy działa przeciwtrądzikowo i antyseptycznie. Ma także szerokie zastosowanie w aromaterapii.

Majeranek zawiera również składniki biologicznie czynne o właściwościach przeciwutleniających!

„Przeciwutleniające właściwości majeranku ogrodowego Origanum majorana L.”, J. Newerli-Guz, Probl. Hig. Epidemiol. 2012, 93 (4): 834:837

Podziel się: