Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Dietetyk a choroby nowotworowe

Dietetyk a choroby nowotworowe

Rolą dietetyka jest nie tylko ułożenie odpowiedniej diety dla osoby chorej, ale także udzielenie ważnych wskazówek, które mogą poprawić stan odżywienia i wzmocnić organizm, walczący z chorobą.
 
Kilka porad (dla chorych i opiekunów), które często występują w chorobach nowotworowych oraz w trakcie leczenia chemio- i radio-terapią.
 
1)  Często występuje zaburzenie smaku, przez co brak ochoty na spożywanie posiłków. Jak to zmienić?
– unikaj nieprzyjemnych i drażniących zapachów,
– pij płyny podczas posiłków i w ciągu dnia, żeby nawilżyć jamę ustną,
– dodaj do potraw zioła, cytrynę lub cukier,
– dbaj o to aby potrawa na talerzu wyglądała estetycznie i zachęcała do konsumpcji,
– jeśli czujesz metaliczny smak w ustach, jedz z naczyń plastikowych,
– nie spożywaj potraw zbyt ciepłych i zbyt zimnych,
– kupuj świeże produkty,
– stosuj odżywki bogatobiałkowe/bogatokaloryczne,
– kawałki ananasa między posiłkami mogą pobudzić doznania smakowe.
 
2) Jak zapobiegać często występującej suchości w jamie ustnej?
– do każdego kęsa popij odrobinę płynu przed połknięciem,
– pij 2-3 L płynów dziennie,
– w międzyczasie można ssać cukierki,
– usta nawilżaj pomadką lub wazeliną,
– unikaj suchej żywności, którą trudno połknąć np. sucharki,
– do posiłków dodawaj sosy, które ułatwią przełykanie,
– zakup substytut śliny.
 
3) Jak zapobiegać nudnościom?
– jedz mniej lecz częściej,
– posiłki powinny być chłodne lub w temp. pokojowej
– jedz posiłki delikatne, nie tłuste,
– nie pij płynów podczas posiłków,
– płyny powinny również być chłodne,
– spróbuj płynów z dodatkiem imbiru,
– nie kładź się po posiłku.
 
4) Jak zapobiec biegunkom?
– jedz małe posiłki i często,
– unikaj tłustych pokarmów i tych powodujących wzdęcia,
– unikaj cytrusów,
– jedz produkty zawierające błonnik rozpuszczalny np. biały ryż, krem z płatków ryżowych, banany, ziemniaki,
– kupuj przetwory mleczne z niską zawartością laktozy,
– unikaj alkoholu i kofeiny.
 
„Dietetyka kliniczna”, M. Width, T. Reinhard, Elsevier, Wrocław 2014
Podziel się: