Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Dieta ubogoresztkowa

Dieta ubogoresztkowa

Dieta ubogoresztkowa/ubogobłonnikowa – dla kogo?
 
Powyższa dieta jak sama nazwa wskazuje dostarcza bardzo ograniczonych ilości błonnika i powinna być stosowana jedynie przejściowo w niektórych stanach chorobowych oraz okołooperacyjnych.
Do sytuacji, w których należy zastosować dietę z ograniczeniem błonnika zalicza się m.in.: resekcję jelita cienkiego, ostrą biegunkę, stany zapalne przewodu pokarmowego, popromienne zapalenie jelita, przygotowanie do kolonoskopii.
Dietę ubogoresztkową najlepiej stosować również z pokarmami nie zawierającymi laktozy oraz zawierającymi niewielkie ilości glutenu.
 
Celem diety zawierającej bardzo mało błonnika jest ograniczenie oddawania stolców oraz gazów a jednocześnie zmniejszenie wrażliwości jelita. Uważa się, że pożywienie w diecie ubogoresztkowej powinno dostarczać 5-10 g błonnika na dobę (wg „51 zaleceń dietetycznych w wybranych jednostkach chorobowych” Laurent Chevallier).
 
Dietę należy stopniowo rozszerzać aby powrócić do prawidłowego żywienia. Należy zaczynać od gotowanych warzyw (burak, marchew, ziemniak) następnie do diety wprowadza się biały chleb, inne gotowane warzywa (oprócz wzdymających), owoce, warzywa surowe i na końcu mleko oraz warzywa takie jak czosnek, cebula, kapusta.
 
Długość stosowania takiej diety zależy od trwania okresu okołooperacyjnego oraz od tolerancji pacjenta.
Podziel się: