Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Dieta a stan przyzębia :)

Dieta a stan przyzębia :)

Najbardziej niedocenianym czynnikiem ryzyka chorób przyzębia jest dieta zaś same choroby przyzębia są łączone z innymi schorzeniami zapalnymi jak np. schorzenia kardiologiczne, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca oraz otyłość.
 
Jedną z przyczyn może być występujący stres oksydacyjny czyli przewaga utleniaczy nad antyutleniaczami co wpływa na powstawanie wolnych rodników rozpoczynających kaskadę prozapalną, która prowadzi do krwawienia dziąseł czy też wypadania zębów.
 
Takie przesunięcie równowagi występuje m.in. w stosowaniu diety bogatej w cukry proste oraz tłuszcze nasycone.
 
Jak więc zadbać o odpowiednią równowagę oksydacyjną?
1. Produkty bogate w witaminę C – łatwo usuwają wolne rodniki oraz biorą udział w syntezie kolagenu. Z badań wynika, że osoby mające niski poziom tej witaminy w surowicy, częściej zapadają na schorzenia przyzębia. Już spożywanie 2 grejpfrutów dziennie przez 2 tygodnie obniża wskaźnik krwawienia dziąseł a 2 kiwi dziennie pokrywają zapotrzebowanie na tę witaminę.
 
2. Zielona herbata – źródło antyoksydantów.
 
3. Kwasy omega-3 – wpływają na wyhamowanie procesów zapalnych przez obniżenie w tkankach poziomu prozapalnych prostaglandyn, które odpowiedzialne są za niszczenie kości w przebiegu zmian zapalnych przyzębia.
 
4. Witamina D oraz wapń – wpływają pozytywnie na tkanki przyzębia a ich niski poziom w diecie powoduje większe nasilenie zmian zapalnych w okolicach przyzębia.
 
„Wpływ diety na stan tkanek przyzębia – na podstawie piśmiennictwa.”, M. Borakowska-Siennicka, Nowa Stomatologia 3/2012, 130-133.
Podziel się: