Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Czy dziczyzna jest zdrowa?

Czy dziczyzna jest zdrowa?

Dziczyzna to mięso, o którym każdy słyszał ale nie każdy miał okazję spróbować. Cena dziczyzny jest 10-krotnie wyższa niż ceny wieprzowiny a dodatkowo z łowiectwem w naszym kraju wiąże się wiele emocji. Z drugiej strony coraz częściej szukamy nowych smaków oraz jedzenia czystego bez dodatku środków chemicznych.
 
Zwierzęta dziko rosnące nie wiedzą co to antybiotyki, hormony i dodatki chemiczne związane z hodowlą przemysłową. Dziczyzna zawiera najwięcej białka, najmniej tłuszczu i najwięcej żelaza w porównaniu z mięsem ze zwierząt gospodarskich.
 
Może warto zapłacić wyższą cenę za zdrowsze mięso niż spożywać mięso nafaszerowane antybiotykami, chemią i innymi substancjami, które nie są obojętne dla naszego zdrowia?
 
„Dziczyzna jako źródło zdrowej żywności – problemy i perspektywy”, M. Skorupski, A. Wierzbicka, Studia i Materiały CEPL w Rogowie, R. 16. Zeszyt 38/1/2014
Podziel się: