Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Ćwikła!

Ćwikła!

Ćwikła a więc buraczki z chrzanem:)
Co do właściwości buraków to chyba nie trzeba powtarzać, że są to warzywa bogate w węglowodany, związki biologicznie czynne o właściwościach przeciwutleniających. Buraki są lekkostrawne a ponadto odgrywają dużą rolę w syntezie hemoglobiny a więc są polecane podczas niedokrwistości. Buraki zawdzięczają swoją barwę betacyjaninom, które mają także działanie antyoksydacyjne ale także antynowotworowe i antymiażdżycowe.
 
Dzięki sporej ilości potasu i magnezu ćwikła jest skuteczna w leczeniu nadciśnienia. Buraki z chrzanem korzystnie działają na procesy trawienne. Chrzan nie tylko podnosi strawność pokarmów ale także ma właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i pleśniobójcze. Chrzan zawiera potas, wapń, siarkę, żelazo, magnez a także witaminy C, B, E i B-karoten. Chrzan zawiera peroksydazy – enzymy, które biorą udział w neutrolizowaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za powstawanie stanów zapalnych czy też nowotworów.
 
„Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne tradycyjnych potraw wigilijnych”, dr inż. Z. Goluch-Koniuszy, Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa w Zachodniopomorskim.
Podziel się: