Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Choroba wrzodowa!

Choroba wrzodowa!

Było o chorobie refluksowej, teraz pójdę krok dalej – CHOROBA WRZODOWA.

Istotą CHOROBY WRZODOWEJ jest tworzenie się ubytków w błonie śluzowej żołądka/dwunastnicy. Dziś trochę na ten temat.

Do przyczyn, które mogą wywoływać wrzody zalicza się:
– Bakterię Helicobacter pylori
– Stres
– Palenie tytoniu
– Nieprawidłową dietę
– Predyspozycje rodzinne
– Niektóre leki

Objawy?
Głównie są to bóle nadbrzusza, które nasilają się po spożyciu posiłku. Ból występujący do 30 min po posiłku, wskazuje na wrzody żołądka, natomiast ból pojawiający się 2-3 godziny po posiłku lub też bóle głodowe są charakterystyczne dla wrzodów dwunastnicy.
Dodatkowo mogą występować: zgaga, wymioty, nudności.

Możliwe jest wystąpienie powikłań jak m.in. pęknięcie wrzodu, krwawienie (smoliste stolce, fusowate wymioty), rak żołądka.

Diagnostyka?
Najczęściej jest to badanie endoskopowe (gastroskopia) lub rentgenowskie.

Jak ważna jest odpowiednia diet?
Dieta wspomaga leczenie farmakologiczne. Łagodzi nieprzyjemne objawy choroby i zapobiega nawrotom. Ważne jest wdrożenie diety łatwostrawnej z ograniczeniem produktów, które pobudzają wydzielanie żołądkowe.
Ważne jest aby błona śluzowa żołądka nie była drażniona chemicznie (produkty kwaśne, wędzone, marynowane, pikantne), mechanicznie (produkty z dużą ilością błonnika) oraz termicznie (zbyt zimne lub zbyt gorące) przez spożywane pokarmy. Istotne jest również aby posiłki spożywane były bez pośpiechu, w dobrej atmosferze oraz o stałych porach.

Kilka wskazówek technologicznych:
1) Posiłki należy sporządzać, wykorzystując metody takie jak: gotowanie na parze, w wodzie, w kombiwarze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania
2) Unikać potraw smażonych
3) Dodawać tłuszcz to potraw gotowych
4) Zupy i sosy podprawiać zawiesiną z mąki i śmietanki lub mleka
5) Warzywa oraz owoce podawać w postaci rozdrobnionej
6) Soki owocowe/warzywne powinny być rozcieńczone najlepiej mlekiem
7) Aby ograniczyć wydzielanie żołądkowe, potrawy powinny mieć konsystencję papkowatą

Podziel się:
Ocena końcowa5
  • Zdrowie
  • Wygląd
  • Samopoczucie