Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Chia – szałwia hiszpańska

Chia – szałwia hiszpańska

Ziarna CHIA inaczej szałwia hiszpańska stanowią ważny składnik diety obfitujący w kwasy tłuszczowe omega-3. Zawierają również wysoką zawartość białka oraz umiarkowaną ilość węglowodanów. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasu α-linolenowego (omega-3) przy niskiej zawartości kwasu linolowego (omega-6).  Stosunek tych kwasów tłuszczowych powinien wynosić 1:4-1:5 jednak obecnie jest to ok. 1:20 co przyczynia się do nasilenia stanów zapalnych w organizmie i zwiększonego ryzyka zachorowania na nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego  i nowotwory.

Organizm człowieka jest w stanie syntetyzować z kwasu α-linolenowego ważne kwasy tłuszczowe długołańcuchowe jak EPA i DHA.

W celu pozyskania 1 g EPA + DHA potrzeba ok. 7 g kwasu α-linolenowego.

Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego oraz triglicerydów, tym samym wykazując działanie przeciwzapalne, kardio- i hepatoprotekcyjne oraz hipoglikemizujące.

Ziarna chia zawierają również inne składniki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym, antynowotworowym, do których należą: kwas cynamonowy, kwas chlorogenowy, kwas kofeinowy, flawonoidy, błonnik.

Nasiona chia tworzą w przewodzie pokarmowym żel, który zwiększa uczucie sytości. Opóźnia on wchłanianie węglowodanów tym samym regulując glikemię.

Ziarna te nie zawierają glutenu oraz mykotoksyn jednak warto dokładnie czytać etykiety. Nasiona wykorzystywane są do przygotowywania sałatek, deserów, koktajlów czy jogurtów.

Nasiona są składnikiem popularnego napoju fresca, który przygotowywany jest z ziaren chia uprzednio namoczonych w wodzie lub soku.

„Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych”, A. Kargulewicz, E. Swora-Cwynar, E. Marcinkowska, M. Grzymisławski, Pielęgniarstwo Polskie nr 1 (59) 2016

Podziel się: