Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Cenne ryby!

Cenne ryby!

Co takiego cennego ryby kryją w sobie?

Przede wszystkim ryby są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (13-22%), którego strawność wynosi ok. 97%. 

Tłuszcz występuje w mniejszych ilościach, ma on jednak wysoką wartość odżywczą – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – 3 (kwas a-linolenowy, EPA, DHA). Odgrywają one dużą rolę w: obniżeniu cholesterolu LDL we krwi, normalizacji ciśnienia, prawidłowej praca serca oraz mózgu. Ponadto działają przeciwnowotworowo.

W zależności od zawartości tłuszczu wyróżnia się ryby chude (ryby z rodziny dorszowatych, sandacz, okoń, szczupak), średnio tłuste (karp, śledź, leszcz) oraz tłuste (łosoś, węgorz, makrela).

Ryby są źródłem witamin – głównie A oraz D ale znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, w tym B12.

Składniki mineralne jakie znajdziemy w rybach to wapń, fosfor, magnez, sód, potas, miedź, żelazo, cynk a także ważny dla naszej tarczycy jod.

Dlatego też ryby powinny gościć na naszych stołach częściej!

Podziel się: