Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Camu-camu? :)

Camu-camu? :)

A cóż to? 🙂 To brazylijskie drzewo, które „produkuje” owoce o łagodnym zapachu i wysokiej zawartości witaminy C (50-krotnie większa ilość niż w pomarańczy).

Owoce są wykorzystywane do produkcji soków i pulpy ale także jako dodatek do nektarów, dżemów, lodów czy jogurtów. W miąższu znajduje się także spora ilość przeciwutleniaczy i flawonoidów. Dzięki nim spowalniany jest proces starzenia organizmu ale także mają działanie przeciwnowotworowe i wzmacniające układ odpornościowy.

Wysoka zawartość karotenoidów zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz zaćmy. Dodatkowo owoce znajdują zastosowanie w leczeniu chorób przyzębia, astmy, zapalenia wątroby oraz co ważne chronią mózg przed zmianami przyczyniającymi się do powstania choroby Alzheimera.

„ Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych.”, E. Cieślik, A. Gębusia, Postępy Fitoterapii 2/2012, 93-100

Podziel się: