Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Alergia, pseudoalergia, nietolerancja pokarmowa… Czym się różnią?

Alergia, pseudoalergia, nietolerancja pokarmowa… Czym się różnią?

Alergia pokarmowa – immunologiczna nadwrażliwość pokarmowa a więc stan organizmu, który wynika z niewłaściwej odpowiedzi immunologicznej na pokarm, który spożywamy.

Nietolerancja pokarmowa – nieimmunologiczna nadwrażliwość pokarmowa a więc gdy stan chorobowy organizmu wynika nieprawidłowości enzymatycznych np. gdy jest zbyt mało laktazy = nietolerancja laktozy.

Pseudoalergia pokarmowa – stan chorobowy organizmu, który wynika z działania związków chemicznych naturalnie bądź sztucznie występujących w pożywieniu.

Każdy wie jakie są objawy alergii:
Wysypka, zmiany skórne, czerwone oczy, katar, kichanie, kaszel, mrowienie ust, spuchnięty język, wymioty, nudności, zaparcia, biegunki, migreny, omdlenia oraz wiele wiele innych.

W nietolerancji pokarmowej najczęściej występują: wysypki, biegunki, zaparcia, kolki, przelewania w jelitach, wymioty zaś w pseudoalergii charakterystyczne są migrenowe bóle głowy, napadowy nieżyt nosa, spadek ciśnienia a ponadto wysypki skórne czy też biegunki.

Jakie produkty uczulają najczęściej?
Mleko krowie, jajko kurze, pszenica, ryby, orzechy, cytrusy, seler, oraz wszelkie dodatki jak konserwanty, barwniki, pestycydy i inne.

Dieta jest różna w zależności od danego typu nadwrażliwości pokarmowej. Inaczej postępuje się u chorych z nietolerancją laktozy i u chorych z alergią na jajka czy też pszenice.

Ważne jest jednak zdiagnozowanie alergii tym bardziej w takim okresie wiosenno-letnim jak teraz m.in. wykonując testy skórne.

Podziel się: